Tìm kiếm Blog này

Thứ Ba, 27 tháng 9, 2016

Digestion and Absorption in the Gastrointestinal Tract (P791)


... but by the time it is mixed with the stomach contents and with secretions from the nonoxyntic glandular cells of the stomach, the pH then averages around 2.0 to 3.0, a highly favorable range of acidity for pepsin activity.One  of  the  important  features  of pepsin  digestion  is its  ability  to  digest  the  protein collagen, an  albuminoid type  of protein  that  is  affected  little  by  other  digestive enzymes. Collagen is a major constituent of the intercellular connective tissue of meats; therefore, for the digestive  enzymes  to  penetrate  meats  and  digest  the  other meat proteins, it is necessary that the collagen fibers be digested. Consequently, in persons who lack pepsin in the stomach  juices,  the  ingested  meats  are  less  well  penetrated by the other digestive enzymes and, therefore, may
be poorly digested.As  shown  in Figure  66-2, pepsin  only  initiates  the process of protein digestion, usually providing only 10  to 20  percent  of  the  total  protein  digestion  to  convert the protein  to  proteoses,  peptones,  and  a  few  polypeptides.This splitting of proteins occurs as a result of hydrolysis
at the peptide linkages between amino acids.
...mục tiêu theo thời gian nó được pha trộn với các dịch vị và với dịch tiết từ các tuyến không tiết acid của dạ dày, pH trung bình khoảng 2,0-3,0, một nồng độ acid thuận lợi đối với hoạt động pepsin.Một trong những tính năng quan trọng của  pepsin là có khả năng tiêu hóa các collagen protein, 1 protein ít bị ảnh hưởng bởi các enzym tiêu hóa . Collagen là một thành phần chủ yếu của các mô liên kết gian bào của thịt; Vì vậy, đối với các enzyme tiêu hóa để tiêu hóa thịt và các protein khác từ thịt,pepsin thật sự rất cần thiết để tiêu hóa các sợi collagen.Do đó, người thiếu pepsin thì tiêu hóa kém thịt.
Như thể hiện trong hình 66-2, pepsin chỉ có vai trò trong quá trình tiêu hóa protein, thường nó chuyển đổi 10 đến 20 % tổng lượng protein được tiêu hóa thành proteoses,peptones và 1 vài polypeptids.
Sự cắt các Protein xảy ra nhờ sự thủy phân các liên kết peptid giữa các acid amin.

Most  Protein  Digestion  Results  From  Actions  of Pancreatic  Proteolytic  Enzymes. Most  protein  digestion occurs in the upper small intestine, in the duodenum and jejunum, under the influence of proteolytic enzymes from  pancreatic  secretion.  Immediately  upon  entering the small intestine from the stomach, the partial breakdown products of the protein foods are attacked by the major  proteolytic  pancreatic  enzymes trypsin,  chymotrypsin, carboxypolypeptidase,and elastase,as shown in
Figure 66-2.Both  trypsin  and  chymotrypsin  split  protein  molecules into small polypeptides; carboxypolypeptidase then cleaves individual amino acids from the carboxyl ends of the  polypeptides. Proelastase, in  turn,  is  converted  into elastase, which  then  digests  elastin  fibers  that  partially hold meats together.Only a small percentage of the proteins are digested all
the way to their constituent amino acids by the pancreatic juices. Most remain as dipeptides and tripeptides.

Hầu hết protein được tiêu hóa nhờ men tụy.
Hầu hết sự tiêu hóa protein xảy ra ở phần đầu ruột non,ở tá tràng và ở hỗng tràng, dưới tác dụng của các enzyme phân giải protein từ tiết tuyến tụy. Ngay khi thức ăn từ dạ dày đổ vào ruột non,các sản phẩm phân hủy một phần của các loại thực phẩm protein được tiêu hóa bởi enzyme protease chính của tụy như trypsin, chymotrypsin, carboxypolypeptidase, và elastase, như thể hiện trong Hình 66-2.Cả hai trypsin và chymotrypsin phân cắt các phân tử protein thành các polypeptide nhỏ; sau đó được carboxypolypeptidase tiếp tục cắt  ở carboxyl tận cùng của mỗi polypeptid
thành các acid amin riêng rẽ. Proelastase, lần lượt, được chuyển đổi thành elastase, nó sẽ tiêu hóa các sợi elastin-Thành phần liên kết các thớ thịt Chỉ có một tỷ lệ nhỏ các protein được tiêu hóa thành acid amin bởi tuyến tụy. Hầu hết đều ở dạng dipeptides và tripeptit.Tiêu hóa của peptide bởi peptidase của tuyến ruột lót ở nhung mao ruột non.
Bước cuối cùng trong tiêu hóa protein ở ruột non đạt được nhờ các tuyến ruột lót ở nhung mao của ruột non
Digestion of Peptides by Peptidases in the Enterocytes That Line the Small Intestinal Villi. The last digestive stage of the proteins in the intestinal lumen is achieved by the enterocytes that line the villi of the small intestine,mainly in the duodenum and jejunum. These cells have a
brush border that consists of hundreds of micro villi projecting from the surface of each cell. In the membrane of each of these microvilli are multiple peptidasesthat protrude through the membranes to the exterior, where they come in contact with the intestinal fluids.Two types of peptidase enzymes are especially important, aminopolypeptidaseand several dipeptidases .They split  the  remaining  larger  polypeptides  into  tripeptides and  dipeptides  and  a  few  into  amino  acids.  The  amino acids, dipeptides,  and  tripeptides  are  easily  transported through the microvillar membrane to the interior of the enterocyte.Finally, inside the cytosol of the enterocyte are multiple other peptidases that are specific for the remaining types of linkages between amino acids. Within minutes, virtually all the last dipeptides and tripeptides are digested to the final stage to form single amino acids, which then pass on through to the other side of the enterocyte and thence into the blood. More  than  99  percent  of  the  final  protein  digestive products  that  are  absorbed  are  individual  amino  acids, with  only  rare  absorption  of  peptides  and  very  rare absorption  of  whole  protein  molecules.  Even  these  few absorbed  molecules  of  whole  protein  can  sometimes cause  serious  allergic  or  immunologic  disturbances,  as discussed in Chapter 35.
Tiêu hóa của peptide bởi peptidase của tuyến ruột lót ở nhung mao ruột non.
Bước cuối cùng trong tiêu hóa protein ở ruột non đạt được nhờ các tuyến ruột lót ở nhung mao của ruột non,chủ yếu ở tá tràng và hỗng tràng.Những tế bào này có bờ bàn chải gồm hàng trăm vi nhung mao nhô lên trên bề mặt của mỗi tế bào.Trong màng tế bào của mỗi vi nhung mao là phức hợp nhiều enzym peptidase. Cuối cùng, bên trong bào tương của enterocyte nhiều
Đó peptidase --Góc được cụ thể cho các loại còn lại amino axit Entre liên kết. Trong vòng vài phút, cuối cùng Hầu như tất cả dipeptides và tripeptit được tiêu hóa để giai đoạn cuối cùng hình thành các axit amin duy nhất, qui Sau đó vượt qua nó qua phía bên kia của ruột và từ đó vào máu.
Hơn 99 phần trăm của các protein tiêu hóa thức Đó là sản phẩm được hấp thu axit amin là cá nhân,với chỉ hấp thụ khan hiếm peptide và rất hiếm hấp thụ các phân tử protein toàn. Ngay cả luận án FEW
các phân tử hấp thụ của toàn bộ protein có thể Đôi khi gây rối loạn dị ứng hoặc miễn dịch nghiêm trọng, như thảo luận trong Chương 35.







Người dịch: Ngô Tuấn








Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét