... but by the time it is mixed with
the stomach contents and with secretions from the nonoxyntic glandular cells of
the stomach, the pH then averages around 2.0 to 3.0, a highly favorable range
of acidity for pepsin activity.One
of the important
features of pepsin digestion
is its ability to
digest the protein collagen, an albuminoid type of protein
that is affected
little by other
digestive enzymes. Collagen is a major constituent of the
intercellular connective tissue of meats; therefore, for the digestive enzymes
to penetrate meats
and digest the
other meat proteins, it is necessary that the collagen fibers be digested.
Consequently, in persons who lack pepsin in the stomach juices,
the ingested meats
are less well
penetrated by the other digestive enzymes and, therefore, may
be poorly digested.As shown
in Figure 66-2, pepsin only
initiates the process of
protein digestion, usually providing only 10
to 20 percent of
the total protein
digestion to convert the protein to
proteoses, peptones, and
a few polypeptides.This splitting of proteins
occurs as a result of hydrolysis
at the peptide linkages between amino
acids.
|
...mục tiêu theo thời gian nó được
pha trộn với các dịch vị và với dịch tiết từ các tuyến không tiết acid của dạ
dày, pH trung bình khoảng 2,0-3,0, một nồng độ acid thuận lợi đối với hoạt động
pepsin.Một trong những tính năng quan trọng của pepsin là có khả năng tiêu hóa các collagen
protein, 1 protein ít bị ảnh hưởng bởi các enzym tiêu hóa . Collagen là một
thành phần chủ yếu của các mô liên kết gian bào của thịt; Vì vậy, đối với các
enzyme tiêu hóa để tiêu hóa thịt và các protein khác từ thịt,pepsin thật sự rất
cần thiết để tiêu hóa các sợi collagen.Do đó, người thiếu pepsin thì tiêu hóa
kém thịt.
Như thể hiện trong hình 66-2, pepsin
chỉ có vai trò trong quá trình tiêu hóa protein, thường nó chuyển đổi 10 đến
20 % tổng lượng protein được tiêu hóa thành proteoses,peptones và 1 vài
polypeptids.
Sự cắt các Protein xảy ra nhờ sự thủy
phân các liên kết peptid giữa các acid amin.
|
Most Protein Digestion
Results From Actions
of Pancreatic Proteolytic Enzymes. Most protein
digestion occurs in the upper small intestine, in the duodenum and
jejunum, under the influence of proteolytic enzymes from pancreatic
secretion. Immediately upon
entering the small intestine from the stomach, the partial breakdown
products of the protein foods are attacked by the major proteolytic
pancreatic enzymes
trypsin, chymotrypsin, carboxypolypeptidase,and
elastase,as shown in
Figure 66-2.Both trypsin
and chymotrypsin split
protein molecules into small
polypeptides; carboxypolypeptidase then cleaves individual amino acids from
the carboxyl ends of the polypeptides.
Proelastase, in turn, is
converted into elastase,
which then digests
elastin fibers that
partially hold meats together.Only a small percentage of the proteins
are digested all
the way to their constituent amino
acids by the pancreatic juices. Most remain as dipeptides and tripeptides.
|
Hầu hết protein được tiêu hóa nhờ men tụy.
Hầu hết sự tiêu hóa protein xảy ra ở
phần đầu ruột non,ở tá tràng và ở hỗng tràng, dưới tác dụng của các enzyme
phân giải protein từ tiết tuyến tụy. Ngay khi thức ăn từ dạ dày đổ vào ruột non,các
sản phẩm phân hủy một phần của các loại thực phẩm protein được tiêu hóa bởi enzyme
protease chính của tụy như trypsin, chymotrypsin, carboxypolypeptidase, và
elastase, như thể hiện trong Hình 66-2.Cả hai trypsin và chymotrypsin phân cắt
các phân tử protein thành các polypeptide nhỏ; sau đó được
carboxypolypeptidase tiếp tục cắt ở carboxyl
tận cùng của mỗi polypeptid
thành các acid amin riêng rẽ.
Proelastase, lần lượt, được chuyển đổi thành elastase, nó sẽ tiêu hóa các sợi
elastin-Thành phần liên kết các thớ thịt Chỉ có một tỷ lệ nhỏ các protein được
tiêu hóa thành acid amin bởi tuyến tụy. Hầu hết đều ở dạng dipeptides và
tripeptit.Tiêu hóa của peptide bởi peptidase của tuyến ruột lót ở nhung mao
ruột non.
Bước cuối cùng trong tiêu hóa protein
ở ruột non đạt được nhờ các tuyến ruột lót ở nhung mao của ruột non
|
Digestion of Peptides by Peptidases in the Enterocytes That Line
the Small Intestinal Villi. The
last digestive stage of the proteins in the intestinal lumen is achieved by
the enterocytes that line the villi of the small intestine,mainly in the
duodenum and jejunum. These cells have a
brush border that consists of
hundreds of micro villi projecting from the surface of each cell. In the
membrane of each of these microvilli are multiple peptidasesthat protrude
through the membranes to the exterior, where they come in contact with the
intestinal fluids.Two types of peptidase enzymes are especially important,
aminopolypeptidaseand several dipeptidases .They split the
remaining larger polypeptides into
tripeptides and dipeptides and
a few into
amino acids. The
amino acids, dipeptides,
and tripeptides are
easily transported through the
microvillar membrane to the interior of the enterocyte.Finally, inside the
cytosol of the enterocyte are multiple other peptidases that are specific for
the remaining types of linkages between amino acids. Within minutes,
virtually all the last dipeptides and tripeptides are digested to the final
stage to form single amino acids, which then pass on through to the other
side of the enterocyte and thence into the blood. More than
99 percent of
the final protein
digestive products that are
absorbed are individual
amino acids, with only
rare absorption of
peptides and very
rare absorption of whole
protein molecules. Even
these few absorbed molecules
of whole protein
can sometimes cause serious
allergic or immunologic
disturbances, as discussed in
Chapter 35.
|
Tiêu hóa của peptide bởi peptidase của tuyến ruột lót ở nhung mao
ruột non.
Bước cuối cùng trong tiêu hóa protein
ở ruột non đạt được nhờ các tuyến ruột lót ở nhung mao của ruột non,chủ yếu ở
tá tràng và hỗng tràng.Những tế bào này có bờ bàn chải gồm hàng trăm vi nhung
mao nhô lên trên bề mặt của mỗi tế bào.Trong màng tế bào của mỗi vi nhung mao
là phức hợp nhiều enzym peptidase. Cuối cùng, bên trong bào tương
của enterocyte nhiều
Đó peptidase --Góc được cụ thể cho
các loại còn lại amino axit Entre liên kết. Trong vòng vài phút, cuối cùng Hầu
như tất cả dipeptides và tripeptit được tiêu hóa để giai đoạn cuối cùng hình
thành các axit amin duy nhất, qui Sau đó vượt qua nó qua phía bên kia của ruột
và từ đó vào máu.
Hơn 99 phần trăm của các protein tiêu
hóa thức Đó là sản phẩm được hấp thu axit amin là cá nhân,với chỉ hấp thụ
khan hiếm peptide và rất hiếm hấp thụ các phân tử protein toàn. Ngay cả luận
án FEW
các phân tử hấp thụ của toàn bộ
protein có thể Đôi khi gây rối loạn dị ứng hoặc miễn dịch nghiêm trọng, như thảo
luận trong Chương 35.
Người dịch: Ngô Tuấn
|
Tìm kiếm Blog này
Thứ Ba, 27 tháng 9, 2016
Digestion and Absorption in the Gastrointestinal Tract (P791)
Đăng ký:
Đăng Nhận xét (Atom)
Không có nhận xét nào:
Đăng nhận xét