Bằng
chứng một số các đặc tính vật lý và hóa học
của chất béo ; ngoài ra; nó có
nguồn gốc từ chất béo và được chuyển hóa tương tự như chất béo. Do đó,
cholesterol được xem xét, từ xem
qua một điểm chế độ ăn uống, là một chất
béo.Tiêu hóa của chất béo Xảy ra chủ yếu trong đường ruột nhỏ.
Một lượng nhỏ triglycerides được tiêu
hóa trong dạ dày bởi lipase được tiết ra bởi các tuyến dưới
lưỡi trong miệng và nuốt với nước bọt. Lượng
tiêu hóa này là ít hơn 10 phần trăm và nói chung là không quan trọng.
Thay vào đó, về cơ bản
tiêu hóa tất cả các chất béo xảy ra ở ruột non như sau.Bước đầu trong Tiêu hóa chất béo là nhũ tương hóa bằng mật axit và lecithin. Bước đầu tiên
trong quá trình tiêu hóa chất béo là chất phá vỡ các giọt chất béo thành các
kích cỡ nhỏ để các enzyme tiêu hóa hòa tan trong nước có thể hoạt động trên bề
mặt giọt. Quá trình này được
gọi là nhũ tương hóa chất béo, và nó bắt đầu bằng cách co
bóp trong dạ dày để pha trộn các chất béo
với các sản phẩm tiêu hóa dạ dày.
Hầu hết
các nhũ tương hóa sau đó xảy ra ở tá tràng dưới ảnh hưởng của mật, sự bài tiết
từ gan mà không chứa b ất kỳ các enzym tiêu hóa. Tuy nhiên, mật có chứa một số lượng lớn các muối mật, cũng như các lecithin. Tất cả của những chất này, nhưng đặc biệt là lecithin, là cực kỳ
quan trọng đối với nhũ tương hóa của chất béo. Các bộ phận phân cực (tức là, các điểm nơi xảy ra sự ion hóa trong nước)
của các muối mật và các phân tử lecithin là hòa tan cao trong nước, trong khi
đó hầu hết các phần còn lại của các phân tử của chúng là hòa tan cao trong chất béo. Do đó, các phần tan trong chất béo của các tiết gan giải
thể trong các lớp bề mặt của giọt chất béo, với phần cực chiếu. Những dự báo
cực, lần lượt, có thể hòa tan trong chất lỏng chảy nước xung quanh, mà làm giảm
sức căng bề của chất béo rất nhiều và làm cho nó hòa tan là tốt.
Khi căng bề của một giọt chất lỏng
không thể trộn là thấp, chất lỏng không thể trộn lẫn này, khi kích động, có
thể được chia thành nhiều hạt nhỏ dễ dàng hơn nhiều so với nó có thể khi những
căng bề mặt là rất tốt. Do
đó, chức năng chính của các muối mật và lecithin (đặc biệt là các lecithin)
trong mật là làm cho các giọt chất béo dễ dàng phân tách bởi kích động với các nước trong ruột non. Hành động này
cũng giống như của nhiều chất tẩy rửa được sử dụng rộng rãi trong tẩy rửa gia
dụng để loại bỏ dầu mỡ.
Mỗi lần
đường kính của giọt chất béo được giảm đáng kể như là kết quả của kích động
trong ruột non, tổng diện tích bề mặt của chất béo làm tăng gấp bội.
Bởi vì đường kính trung bình của các hạt chất béo trong ruột sau khi nhũ tương hóa đã xảy ra ít hơn 1 micromet, điều này thể hiện sự gia tăng của nhiều như 1000 lần trong tổng diện tích bề mặt của chất béo gây ra bởi quá trình nhũ tương hóa.The lipase là nước hợp chất hòa tan trong và có thể tấn công các giọt chất béo trên bề mặt đĩa. |
DIGESTION
OF FATS.
Fats
of the Diet. By far the most abundant fats of the diet are the neutral fats,
also known as triglycerides, eachmolecule of which is composed of a glycerol
nucleus
and
three fatty acid side chains, as shown in Figure 66-3.Neutral fat is a major
constituent in food of animal origin but much less so in food of plant
origin.Small quantities of phospholipids, cholesterol, and cholesterol esters
are also present in the usual diet. The
phospholipids
and cholesterol esters contain fatty acid and therefore can be considered fats.
Cholesterol is a sterol compound that contains no fatty acid, but it does exhibit
some of the physical and chemical characteristics of fats; in addition, it is
derived from fats and is metabolized similarly to fats. Therefore,
cholesterol is considered, from a dietary point of view, to be a
fat.Digestion of Fats Occurs Mainly in the Small Intestine. A small
amount of triglycerides is
digested in the stomachby
lingual lipasesecreted by lingual glands in the mouth and
swallowed with the
saliva. This amount
of digestion is less
than 10 percent
and is generally
unimportant. Instead, essentially all fat digestion occurs in the
small intestine as follows.The
First Step in
Fat Digestion Is
Emulsification by
Bile
Acids and Lecithin. The first step in fat digestion is to physically break
the fat globules into small sizes so that the water-soluble digestive enzymes
can act on the globule surfaces.
This process is
called emulsification of the
fat,and it begins by agitation in the stomach to mix the fat
with
the products of stomach digestion.
Most
of the emulsification then occurs in the duodenum under
the influence of bile, the secretion
from the liver that
does not contain
any digestive enzymes. How ever, bile
does contain a
large quantity of bile
salts,as
well as the phospholipid lecithin.Both of these substances, but especially
the lecithin, are extremely
important for emulsification of
the fat.The polar
parts (i.e., the points
where ionization occurs
in water) of the
bile salts and
lecithin molecules are
highly soluble in water,
whereas most of
the remaining portions
of their molecules are
highly soluble in
fat. Therefore, the fat-soluble portions
of these liver
secretions dissolve in the
surface layer of
the fat globules,
with the polar portions projecting. The
polar projections, in
turn, are soluble in
the surrounding watery
fluids, which greatly decreases the interfacial tension
of the fat and makes it
soluble
as well.When the interfacial
tension of a
globule of nonmiscible fluid is low, this non-miscible
fluid, upon agitation, can be broken up into many tiny particles far more
easily than it
can when the
interfacial tension is
great. Consequently, a major function of the bile salts and lecithin
(especially the lecithin) in the bile is to make the fat globules readily
fragmentable by agitation with the water
in
the small bowel. This action is the same as that of many detergents that are
widely used in household cleaners for removing grease.
Each
time the diameters of the fat globules are significantly decreased as a
result of agitation in the small intestine, the total surface area of the fat
increases manyfold.
Because the
average diameter of
the fat particles
in the intestine after
emulsification has occurred is less than 1 micrometer, this
represents an increase
of as much
as
1000-fold
in total surface areas of the fats caused by the emulsification process.
The lipase
enzymes are water-soluble compounds and can
attack the fat
globules only on
their surfaces Consequently, this
detergent function of
bile salts and lecithin is very important for
digestion of fats.Triglycerides
Are Digested by
Pancreatic Lipase. By far the
most important enzyme for digestion of the triglycerides is pancreatic
lipase,present in enormous quantities in pancreatic juice, enough to digest
within 1 minute
all
triglycerides that it can reach. The enterocytes of the small intestine
contain additional lipase, known as enteric
lipase,but
it is usually not needed. End Products of Fat Digestion Are Free Fatty
Acids.Most of the triglycerides of the diet are split by pancreatic lipase
into free fatty acidsand 2-monoglycerides,as shown
in
Figure 66-4.Bile Salts Form
Micelles That Accelerate
Fat Digestion. The hydrolysis
of triglycerides is a highly reversible process; therefore, accumulation of
monoglycerides and free fatty acids
in the vicinity
of digesting fats
quickly
blocks
further digestion. However, the bile salts play the additional important role
of removing the monoglycerides and free fatty acids from the vicinity of the
digesting fat
globules
almost as rapidly as these end products of digestion are formed. This process
occurs in the following way.
When
bile salts are of a high enough concentration in water, they
have the propensity
to form micelles, which...
Người dịch: Ngô Tuấn |
Tìm kiếm Blog này
Thứ Ba, 27 tháng 9, 2016
Digestion and Absorption in the Gastrointestinal Tract (P792)
Đăng ký:
Đăng Nhận xét (Atom)
Không có nhận xét nào:
Đăng nhận xét